Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2019-02-23 - Töpi- gazdis
 

gazdira talált 2019-07-10
bekerült: 2019-02-18
honnan: gazdától
faj: kutya
fajta: Yorkshire terrier
ivar: kan iv.
született: 2012-03-03
szín: fekete-cser
szőr típus: félhosszú
méret: kicsi
4 kg
leírás: Töpi 2012 márciusában született szívféreg-negatív, ivartalanított 4 érvényes kombinált és 1 veszettség oltással rendelkező nagyon jó fizikumű kiskutya
Gazdája lényegében egy szó nélkül adta le épp csak a fülhallgatót vette ki arra a kis időre a füléből, míg kérdeztem. Egyébként a papírok kitöltése közben is a fülében volt. Se simi, se könny: hátraarc és pá. A válás nem nagyon rázta meg. Töpit sokkal inkább: ő vagy két hétig állta a vártát a kapunál: hátha... talán mégis.... Nem tudom tehát, mi lehetett Töpi bűne. Én nem találtam nála bármit, ami miatt gazdaként megválni szeretnék tőle.
Épp ellenkezőleg! Töpi a tökéletes kutya. Szomorú mondani, de nagy minőségi ugrás voltunk az életében. Imádja a kutyatársaságot, és tobzódik a kert biztosította lehetőségekben. Igazándiból, ha jó az idő, a nap nagy részét ott töltené, de tudomásul veszi, hogy a többieknek is szükségük van a mozgásra, játékra, friss levegőre: Így kimegy, ha a nevét mondom, bejön, ha hívom. Amíg meg kint van, hódol istenének, a Labdának. Ha nincs, aki dobálja neki, dobálja ő magának, ugrál utána, kergeti. Kiválóan eljátszik magában. A többi kutyával igazán nem tudja, hogy kell, ám a társaságukat szereti, nem különül el tőlük, pedig egész korábbi életében egyke volt. Ellenkezőleg! Együtt alszik velük, hozzájuk bújik. Az erőszakosság nem a kenyere. Kimaradt belőle az alkotóelemei összerakásakor. Még a labdát is elvehetik tőle, nem hőzöng. Keres magának egy másikat és kész.
Ha másik kutya társa lesz majd új életében, feltétlenül figyelni kell rá, hogy az ő vacsorája az övé legyen. Ő ugyanis udvariasan félreáll, ahogy minden másban. Ellentmondani látszik ennek, hogy hatalmas izgalomba jön az étel láttán, magyaráz, nyüszög, nyökög neki, aztán azonban, ha félretolják, félreáll.
Nem ugatós, inkább beszél a fenti nüszögés, nyökögés, magyarázás keverékeként. Ugatni cask ritkán szokott: ha valamilyen eseményt jelez, vagy bekéredzkedik.
Vicces kutyára alkalmazni, de az első kifejezés, amivel jellemezném: jó modorú. Aztán rögtön utána: együttműködő, jóindulatú. Erre mondanák embernél: unalmas. na most Töpi minden, csak nem az: kommunikatív, játékos, emberszerető. Emberszeretete sem tolakodó azonban. Arra is azt mondanám: jó modorú. Ha van rá fogadóképesség, ezerrel beleveti magát a kapcsolatba. Ha nem, láthatatlanná válik. A nálunk töltött 3 hónap alatt rászólni, megszidni egyszer nem kellett: “csinálja a dolgát”, betartja a szabályokat, s mind e közben jól érzi magát.
Szobatiszta, szépen sétál a pórázon, figyeli az őt sétáltatót, igazodik hozzá.
Minden felállásba kiváló lehet, gyereknek azonban külön főnyeremény lehet, nagyon jó, játékos barátja lehetne. Ideális számára az lenne, ha kertes házban lakhatna, mert nagyon szeret kint lenni a kertben – természetesen, úgy, hogy bármikor bemehet, ha szeretne, hiszen a család része, tagja lesz.